Uklanjanje ksantelasme

Uklanjanje KSANTELAZME

Ksantelasma (lat. xanthelasma palpebrarum) je žućkasta izraslina, zaravljene površine lokalizovana na koži očnih kapaka. Ksantelasma se često javlja kod osoba sa povišenim vrednostima holesterola i triglicerida u krvi. U pitanju je odlaganje i nakupljanje holesterolskih kristala u vezivne strukture kože isključivo lokalno u predelu kapaka gde je najtanja koža, pa je predostavka da je to predispozicija za ovakvu lokalizaciju. Mogu se javiti kod osoba svih rasa i oba pola, ali se češće javljaju kod ženske populacije. Promene se najčešće javljaju u srednjim godinama, a kod ½ pacijenta notifikovane su povišene vrednosti lipida u krvi. Takođe ksantelzme mogu nastati kao posledica gojaznosti, povišenog šećera, insulinske rezistencije ili bolesti jetre. Zabeležena je i pojava ksantelazmi kao neželjeni efekat određenih lekova (kortikosterioidi, ciklosporin).

Kako izgledaju ksantelasme?

Ksantelasme su žućkaste boje i mogu da narastu od 2 milimetra do 3 santimetra. Površina je glatka i zaravljena i jasno ograničena. Ove kožne promene ne nestaju spontano već rastu i umnožavaju se. Ksantelazme nisu zdravstveni problem i generalno su asimptomatske, jer nisu bolne niti svrbe

Ksantelasme predstavljaju estetski problem, ali i svojevrstan terapijski izazov zbog lokalizacije i zbog potencijala širenja i uvećanja do dimenzija koje mogu da predstavljaju problem za estetski prihvatljivo hirurško rešenje. Pre pojave Radiotalasne hirurgije velike ksantelazme su se rešavale hirurškom intervencijom isecanja promene, koja je međutim rizična zbog izrazito tanke kože na kapcima i mogućnosti povrede mišića u tom predelu sa skalpelom, ali i skraćenja kože posle uklanjanja širokih ksantelazme, zbog čega je ne tako retko nastajao estetski i funkcionalni problem - nemogućnost potpunog zatvaranja kapka ili ožiljni entropion ili ektropion kapka.

Kako se uklanjaju ksantelasme?

Zahvaljujući Radiotalasnoj hirurgiji ovaj problem je rešen, pa je uklanjanje ksantelazmi radiotalasima metoda izbora - za rešenje ovog estetskog problema.

Nakon pregleda i lokalne anestezije sa radiotalasima frekvencije 4MHz se promena uklanja bez bola i krvarenja. U narednim danima na mestu ksantelasme se stvara krastica koja otpada obično nakon 7- 8 dana. Nakon otpadanja kraste ostaje blago ružičasta koža koja vremenom dobija normalnu boju.

U slučajevima kada je ksantelazma veoma široka (preko pola santimetra), nakon uklanjanja promene potrebno je postaviti par tankih konaca radi približavanja ivica rane. Nakon zarastanja dobija se izgled tanke prirodne bore na kapku, kakve inače postoje na toj lokalizaciji.

Zakažite konsultacije:
069/ 737 500
dr.brankotrklja@gmail.com

Pogledajte sve ponude

Nano Klinika BRANT

Kontakt

BRANT 1

Takovska 5. 11000
Beograd,

+381 69 737 500

BRANT 2

Bulevar Oslobođenja 267
Beograd

+381 60 7 333 777

Radno vreme

Pon - Petak
09:00 - 20:00
Subota
10:00 - 15:00

Saveti naših Estetskih hirurga:
Sve što ste želeli da pitate u vezi Estetske hirurgije: