UKLANJANJE OŽILJAKA HIRURŠKIM PUTEM

  • Naslovna
  • UKLANJANJE OŽILJAKA na KOŽI lica i tela HIRURŠKOM INTERVENCIJOM

UKLANJANJE OŽILJAKA HIRURŠKIM PUTEM

UKLANJANJE OŽILJAKA na KOŽI lica i tela HIRURŠKOM INTERVENCIJOM

Ožiljci na koži koži lica i tela su neminovnost, jer neizbežno nastaju nakon manjih ili većih otvorenih povreda, dubokih opekotina, infekcija kože, preležanih infektivnih bolesti ili posle hirurških intervencija. Različiti ožiljci predstavljaju suštinski važnu sposobnost ljudskog organizma da zaceljuje rane, ali na koži ožiljci narušavaju njen integritet i izgled. Kako živimo u vremenu ultimativne idealizacije fizičke lepote – prisustvo upadljivih ožiljaka na licu i telu može biti uzrok dugotrajnog nezadovoljstva i pritajene frustracije, naročito kod mlađih osoba pre svega ženskog pola.
Veoma je važno naglastiti da se – izgled ožiljka može poboljšati, da mu se može smanjiti veličina i korigovati boja tako da bude neupadljiv i jedva primetan, ali da se ne može potpuno ukloniti, odnosno da se tkivo ožiljka ne može izlečiti tako da ima izgled i strukturu zdrave normalne – intaktne kože. Kada su u pitanju veliki ožiljci ili ožiljci na licu, vratu i dekolteu kod žena – pre početka lečenja očekivanja pacijenta moraju da se postave u realne okvire. Važno je naglasiti da – ne pokazuju sve osobe istu sklonost ka stvaranju ožiljaka, te da je kod nekih osoba ta sklonost više izražena! Isto tako – određene regije tela sa većim su rizikom za stvaranje upadljivih i grubih ožiljaka.

Uklanjanju ožiljaka HIRURŠKOM INTERVENCIJOM pristupa se iz 2 osnovna razloga!
1. Kada remete funkciju organa ili delova tela npr. onemogućavaju pokrete prstiju ili šaka, okretanje glave ili se nalaze u pregibima zglobova, na očnom kapku itd.
2. Kada uzrokuju- upadljiv ESTETSKI nedostatak

Za uklanjanje ožiljka veoma je bitno vreme njegovog nastanka, jer se sa protokom vremena efikasnost pojedinih metoda smanjuje.
Pre hirurškog lečenja doktor će utvrditi tačnu dijagnozu, dimenzije, poziciju, pigmentaciju, nepravilnost konture, starost ožiljka i odrediti najoptimalniju metodu uklanjanja. Kao što je napomenuto – ako ožiljak u velikoj meri remeti funkciju, te tako dovodi do daljeg oštećenja tkiva ili invaliditeta, takav ožiljak treba odmah lečiti – hirurškom intervencijom (npr. ožiljak kapka koji ne dozvoljava da se oko zatvori, što izaziva dalje oštećenje oka i infekciju, nemogućnost pokretanja prstiju šake, kontrakture koje onemogućavaju pokrete u zglobu itd). Kada su u pitanju ožiljci koji predstavljaju samo estetski problem, hirurškom lečenju se po pravilu pristupa tek kada se iscrpu sve nehirurške metode. Potrebno je sačekati da ožiljak “sazri – maturira” i dobije definitivan izgled. Smatra se da je potrebno oko godinu dana za ovaj proces. Naime, kliničko praćenje pokazalo je da u prvoj godini ožiljak dobije – 80% svog konačnog izgleda. Sledećih godinu dana se završava geneza ožiljka i on dobija definitivni izgled. Zato se konzervativno lečenje može preduzimati do godinu dana od povrede i nastanka ožiljka. Ovo se pravilo odnosi naročito na velike ožiljke, jer u ovom periodu mnogi omekšaju, izblede, postanu manje uočljivi.
Često se desi da ožiljak koji je na početku bio vrlo ružan, postane gotovo neprimetan!

ESTETSKI HIRURG uglavnom razmatra hirurško lečenje (uklanjanje) estetski neprihvatljivih ožiljaka što će reći nepravilnih, hipertrofičnih ili keloidnih ožiljaka, kao i onih koji zaostaju od opekotina ili operacija. Međutim ne postoji operativna tehnika kojom se mogu ukloniti tako da su potpuno – nevidljivi. Ako postoji sklonost ka stvaranju keloidnih ožiljaka, uvek je prisutan rizik od ponovne pojave i nakon vrhunski urađene intervencije i uprkos primeni dodatnih mera lečenja (kortikosteroidne masti ili injekcije, kompresivni zavoji, zračenje).

Hirurško lečenje kožnih ožiljaka se sastoji u hirurškom uklanjanju ožiljnog tkiva, odnosno isecanje kože sa ožiljkom, a novonastala rana se pažljivo rekonstruiše i ušije – preciznom i detaljno isplaniranom hirurškom tehnikom, sa atraumatskim iglama i koncima koji ne daju reakciju tkiva i sa tkz. intradermalnim šavovima, itd. Ova tehnika se primenjuje kada se radi o relativno prostim linearnim (užim ili širim) atrofičnim ili hipertrofičnim ožiljcima, uz bitan preduslov da ima dovoljno okolnog tkiva koje može da se privuče na mesto koje je pokrivao ožiljak, a da takav postupak ne izazove preteranu tenziju kože u okolini- koja bi mogla da dovede do dehiscencije šava i nastanka novog upadljivog ožiljka i deformacije i promene dijametra okoline (zadnjih godina uobičajena je preporuka je da se koristi samolepljivi flaster od silikonskog gela, kojim se pokriva rana nakon skidanja konaca, a koji se primenjuje od 3 do 6 meseci, ali se ne koristi za tretman starih ožiljaka jer nema efekta).
Kod većih ožiljaka koji povlače okolno tkivo izazivajući funkcionalna ograničenja – njihovo uklanjanje i rekonstrukcija može biti mnogo zahtevnija i komplikovanija, i tada se koriste kompikovanije tehnike kao Z i W plastika i V-Y plastika kojom se menja pravac ožiljka i smanjuje tenzija okolnog tkiva (kože, podkože i ostalih zahvaćenih tkiva) – ili lokalni kožni režnjevi, slobodni kožni i kožno mišićni transplantati iz iste regije ili sa drugog dela tela.Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, što znači da se anestezira samo područje na kojem se nalazi ožiljak ili tetovaža.

UKRATKO: u hirurškom lečenju ožiljaka se primenjuje više navedenih tehnika. Uvučeni ožiljci mogu se ispraviti lokalnim režnjevima, transplantatima masnog tkiva ili transpozicijom mišića. Revizijom ožiljka može se ispraviti pravac ožiljka, suziti ožiljak, podeliti dugi ožiljak na fragmente, poravnati neravnine ili distorzije ožiljka i korigovati pigmentne abnormalnosti.
Kod velikih i teških ožiljaka i tetovaža potrebno je nekoliko zahvata kako bi se koža mogla dovoljno opustiti i kako bi bilo dovoljno vremena da rana dobro zaraste.
U slučajevima kada su ožiljci formirani, a za Z, W ili neku od navedenih tehnika nedostaje dovoljno zdrave kože u okolini ožiljka, metoda izbora može biti već pomenuta – transplantacija kože sa drugog dela tela. Rezultati su često neprihvatljivi zbog promena u pigmentaciji presađene kože. Izraženiji nedostatak kože oko ožiljka – može se obezbediti tehnikom širenja kože. To podrazumeva ubacivanje silikonskog balon-ekspandera u zdravo tkivo pored ožiljka. Balon se postepeno povećava periodičnim punjenjem fiziološkim rastvorom. Kada se koža dovoljno raširi, balon se izvadi, ožiljak iseče i otkriveno tkivo ispod prekrije i nadomesti rastegnutom kožom.

Poseban izazov predstavlja hirurško lečenje, tj korekcija nepravilnih, hipertrofičnih, keloidnih ožiljaka koji ostaju iza velikih opekotina. Ožiljak se zaseca – reekscidira i zdrava okolna koža se na određen način pomera prema oštećenom mestu i zamenjuje ga. Ukoliko je u pitanju veća površina kože koja je pod ožiljkom, koriste se pomenuti balon-ekspanderi koji se ubacuju pod zdravu kožu i rastežu je neko vreme dok se ne dobije doboljno zdrave kože da se pokrije oštećena regija.

Ponekad se postojeći ožiljak može iskoristiti za rešavanje problema viška okolne kože, kao kad postoji veći ožiljak na stomaku, koji može da bude mesto odakle će se uraditi – abdominoplastika tj. uklanajnje viška kože i zatezanje potkoženih tkiva i mišića u toj regiji – sve u jednom aktu- a da se na kraju i sam ožiljak učini znatno manjim i neupadljivim.
Operacija hirurškog uklanjanja ožiljka vrši se pod uslovima lokalne anestezije, poštujući sve principe antisepse.
Prilikom neke od operacija u trbušnoj ili grudnoj duplji, ili ortopedskih operacija, ne retko zaostaju veliki i ružni ožiljci. Nažalost, u poslednje vreme beleži se veliki je broj ovakvih ožiljaka, jer hirurzi koriste neadekvatne tehnike zatvaranja kože posle navedenih operacija. Takvi se oćiljci ne mogu iuzlečiti samo konzervativnim metodama,nego sa mora uraditi hirurško uklanjanje ožiljka.

Na našoj klinici hirurško uklanjanje ožiljaka vrši se najčešće u lokalnoj anesteziji, a rana se ušiva – intradermalnim šavom. Ova metoda intradermalnog ušivanja kože omogućava stvaranje gotovo nevidljivog ožiljka – odnosno može se primetiti samo blago izražena linije na koži.
Intradermalno ušivanje kože može se vršiti šavovima koji se skidaju sedmog ili desetog dana nakon operacije, ili šavovima koji se potapaju ispod kože tako da skidanje šavova nije ni potrebno. Koja tehnika će biti primenjena zavisi od nekoliko faktora i o tome odlučuje hirurg tokom intervencije.
Skidanje ožiljaka hirurškim putem pod uslovima lokalne anestezije je potpuno bezbolno, komforno i brzo i traje od 20 do 40 minuta, ako su u pitanju jednostavni ožiljci manjih dimenzija.
Previjanje se radi svaki drugi dan, a ukoliko su ožiljci bili u regiji lica i vrata previjanje obično nije potrebno. Nakon skidanja konaca sedmog ili desetog dana, započinje korišćenje neke od krema, melema, silikonskih gelova – nove generacije koji su kod većine pacijenata veoma delotvorni.

Krajnji izgled ožiljka posle estetske operacije zavisi od nekoliko faktora:
– Materijal za šivenje koji koristi hirurg
– Postoperativne nege
– Genetskih faktora
– Pravilne asepse i antisepse
– Kapaciteta izlečenja samog tkiva
– Lokacija ožiljaka

Hirurškog lečenja daje fleksibilan, bezbolan i slobodan linearni ožiljak, koji uz sve pomenute faktore i adekvatnu lokacija, može biti potpuno neupadljiv.
Proces normalnog zarastanja međutim može da kompromituje:
– Pušenje – jer utiče na mikrocirkulaciju, a što dovodi do slabog isporuka hranljivih materija do rane. Pacijenti trebaju prestati sa pušenjem najmanje 15 dana pre operacije i mesec dana posle operacije
– Nedostaci vitamina i neuhranjenost
– Infekcija rane
– Ožiljak pod tenzijom
– Sistemske bolesti kao što su dijabetes i autoimune bolesti
– Hirurške revizije

Tim doktora koji se u Nano Klinici BRANT bavi lečenjem kožnih ožiljaka je visoko specijalizovan i sa iskustvom iz ratnih i mirnodopskih vremene, a čine ga hirurzi različitih specijalnosti, dermatolozi, fizijatri. Lečenje se izvodi prema protokolu koji je Nano Klinika BRANT razvila na temelju najboljih iskustava lečenja ožiljaka razne etiologije – u svetu i kod nas!

Galerija:

Hirursko uklanjanje oziljaka 1 Hirursko uklanjanje oziljaka 2
Hirursko uklanjanje oziljaka 4 Hirursko uklanjanje oziljaka 5
Hirursko uklanjanje oziljaka 6 Hirursko uklanjanje oziljaka 8
Hirursko uklanjanje oziljaka 9 Hirursko uklanjanje oziljaka 15
Hirursko uklanjanje oziljaka 17 Hirursko uklanjanje oziljaka 18
Hirursko uklanjanje oziljaka 1a Hirursko uklanjanje oziljaka 1b
Hirursko uklanjanje oziljaka 1v1

Nano Klinika BRANT

Kontakt

BRANT 1

Takovska 5. 11000
Beograd,

+381 69 737 500

BRANT 2

Bulevar Oslobođenja 267
Beograd

+381 60 7 333 777

Radno vreme

Pon - Petak
09:00 - 20:00
Subota
10:00 - 15:00

Saveti naših Estetskih hirurga:
Sve što ste želeli da pitate u vezi Estetske hirurgije: